Strafbeschikking

De officier van justitie heeft de bevoegdheid om een strafbeschikking uit te vaardigen voor (verkeers)overtredingen en (verkeers)misdrijven waarop een gevangenisstraf van niet meer dan zes jaar is gesteld. Heeft u een strafbeschikking ontvangen? Laat het ons weten! Samen kijken we dan naar de mogelijkheid om verzet in te stellen.

Betaal niet zonder overleg met ons!

Heeft u een strafbeschikking ontvangen? Betaal deze dan niet zonder dat u met ons de zaak heeft besproken. Door voldoening van de strafbeschikking doet u namelijk afstand van het recht om verzet (een vorm van beroep) in te stellen. Neem eerst contact op met de advocaten van ons kantoor om de mogelijkheden en kansen van het doen van verzet te bespreken. Indien u besluit om géén verzet in te laten stellen, heeft u vaak nog tijd genoeg om de strafbeschikking te voldoen.

Neem direct contact op

Als u een strafbeschikking heeft ontvangen, is het van groot belang dat u direct contact opneemt met de advocaten van ons kantoor. Na ontvangst van een strafbeschikking heeft u namelijk 14 dagen de tijd om verzet te laten instellen. Na het verstrijken van deze termijn, is de strafbeschikking onherroepelijk en dient u te betalen.

Als u verzet instelt, moet de officier van justitie de strafbeschikking opnieuw beoordelen. Wij kunnen dan onze kant van het verhaal vertellen, zodat daarmee rekening kan worden gehouden. De officier van justitie kan de strafbeschikking vervolgens intrekken. In dat geval hoeft u niets te betalen. De officier van justitie kan de zaak toch alsnog aanbrengen bij de rechtbank. In dat geval zult u worden opgeroepen om bij de kanton- of politierechter te verschijnen. Deze rechter beoordeelt de zaak opnieuw. Indien u wordt uitgenodigd voor een zitting bij de rechtbank, kunnen onze advocaten van tevoren uw procesdossier opvragen en met u bespreken. Daarbij kunnen onze advocaten ter terechtzitting de verdediging voeren. Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kunnen we namens u ook nog hoger beroep instellen en u gedurende dat proces bijstaan. Uiteraard geldt voor al deze zittingen dat u mogelijk in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (zie hiervoor www.rechtsbijstand.nl).

OM-zitting

Als de officier van justitie voornemens is om aan u een taakstraf, een rijontzegging, een gedragsaanwijzing of een geldboete van meer dan

€ 2.000,-- op te leggen, dan moet de officier van justitie u eerst over dit voornemen horen. Dit gebeurt op een zogenoemde OM-zitting. U wordt dan uitgenodigd om te verschijnen op het parket voor een gesprek met de officier van justitie of met een parketsecretaris die daarvoor speciaal aangesteld is. U heeft de mogelijkheid om zich tijdens deze OM-zitting te laten bijstaan door een van onze advocaten. Onze advocaten zullen van tevoren uw procesdossier opvragen en met u bespreken. Daarbij adviseren onze advocaten u over de inhoud van de zaak en welke verweren daarin gevonden zijn. U wordt dan door ons voorbereid op het te houden gesprek en hetgeen u bij die gelegenheid zou gaan verklaren. Tijdens de OM-zitting voeren wij namens u verweer. Daar wordt vervolgens serieus rekening mee gehouden door het OM. Het komt regelmatig voor dat het OM alsnog besluit om af te zien van de strafbeschikking en om de zaak te seponeren (wat betekent dat de zaak eindigt zonder straf).

Vervolg strafzaak

Mocht het OM voet bij stuk houden en de zaak alleen af willen doen met een straf en / of maatregel, dan adviseren wij u ter plekke of de door het OM voorgestelde straf acceptabel is. Is dat niet het geval, dan kan er voor gekozen worden om de zaak alsnog op een zitting te laten aanbrengen, zodat wij de verdediging weer vol kunnen voeren samen met u.

Het ingevorderde rijbewijs eerder terug?

Wij kunnen het rijbewijs voor u terugkrijgen door het indienen van een verzoek tot teruggave en een klaagschrift. Hiervoor maken wij kosteloos een eerlijke inschatting omtrent uw kansen.

Veelgestelde vragen

Het staat u altijd vrij om contact met ons op te nemen als u vragen heeft. Ter informatie ziet u hiernaast al het antwoord op veel voorkomende vragen.

Wat is een strafbeschikking?

Een strafbeschikking is een straf die opgelegd wordt door het OM voor met name veelvoorkomende strafbare feiten. Als u het niet eens bent met de strafbeschikking, kunt u bezwaar maken door verzet in te stellen bij het OM. De strafrechter beoordeelt de strafzaak dan in zijn geheel opnieuw. Wij helpen u graag hierbij.

Wat voor straf kan ik krijgen met een strafbeschikking?

U kunt onder andere de volgende straffen opgelegd krijgen:

- Geldboete;
- Taakstraf t/m 180 uur;
- Ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen (tot max 6 maanden);
- Betaling van schadevergoeding aan het slachtoffer;
- Onttrekking aan het verkeer van in beslag genomen goederen;
- Afstand van in beslag genomen goederen (verbeurdverklaring)

Krijg ik een strafblad als ik een strafbeschikking opgelegd krijg?

Als u een strafbaar feit pleegt, komt dat meestal op uw 'uittreksel justitiële documentatie' te staan. In de volksmond heet dat ook wel het strafblad. Wat wel en niet op uw strafblad komt en hoe lang het erop blijft staan, is geregeld in de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens en het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens.

Ik ben opgeroepen voor een OM-hoorzitting, kan ik mij laten bijstaan door een advocaat?

Tijdens een OM-hoorzitting kunt u zich door een advocaat laten bijstaan. Onze advocaten hebben veel ervaring en staan u graag bij.

Hoe ga ik in verzet tegen een strafbeschikking?

U moet binnen 14 dagen nadat u op de hoogte bent van de strafbeschikking in verzet gaan. U dient een verzetschrift op te sturen naar het CVOM. Dat kan een van onze advocaten namens u doen. Ook kunt u in persoon in verzet gaan bij de balie van het dichtstbijzijnde parket, dit kan ook een van onze advocaten namens u doen.

Rijbewijs snel terug voor een vast tarief?

Bel ons direct voor de mogelijkheden!

Adres:
Achillesstraat 79, 1076 PX, Amsterdam

Contact:
020-3032840
(+31-20-3032840)

info@geenrijbewijs.nl
© 2022 Relume. All right reserved.